Stageverslag Marc Tuip

2018-03-18 | Stageverslag van Marc Tuip B3H

Voor mijn maatschappelijke stage heb ik stage gelopen bij stichting de Pinguïns

Korte informatie over de Pinguïns.

Het is een zwemvereniging waar iedereen met een fysieke of lichamelijke beperking en familie leden daarvan kunnen leren zwemmen. Er wordt les gegeven door gediplomeerde instructeurs en vrijwilligers. Er zijn kinderen die persoonlijke begeleiding krijgen of er zijn kleine groepjes die zwemmen voor hetzelfde diploma. Ook is er nog een trimgroep voor de wat oudere mensen. Je kunt ze vinden elke zaterdag van 8:00 tot 10:00 in zwembad de Waterdam.

Ik ben begonnen met mijn stage op 21 oktober 2017. Ik heb kennis gemaakt met de coördinatoren van de Pinguïns, (Linda en Willia) met de instructeurs van de pinguïns en mensen die toezicht houden en nog velen anderen.

Zijn dit de mensen waarmee ik normaal mee zou omgaan?

Ik denk het wel. want met sommige mensen heb ik goede gesprekken gevoerd. Ook met leden van de groep is prima een praatje te maken. Ik kon hun wel begrijpen en zij begrepen mij.

Ik begon altijd om 8:00 met alles klaar te zetten. Er stond dan altijd een kar in de opslag en ik zette dan alles wat daar opstond klaar. Ook zette ik de 2 karren neer met daarin de flexiebeams en andere zwembenodigdheden.

Om 8:30 komt iedereen binnen en ging ik samen met Instructeur Sander les geven aan Joey en Vince. Zij kregen les voor het diploma snorkelen 1. En was nog een andere meisje die zwemvaardigheid 2 deed. Ik gaf ze tijdens de les instructies wat ze moesten doen. We hadden een leskaart waarop staat wat je per diploma moet kunnen.

Als de les dan klaar was om 9:00 ging ik toezicht houden samen met Ben en Hans. Het toezicht houden was meer dan alleen maar aan de kant staan en tegen kinderen zeggen niet doen, blijf van hem af. Je moest goed opletten dat kinderen niet te ruw met elkaar omgingen , dat de kinderen weer boven water kwamen en niet onder water bleven. De mensen die een rode zwemmuts droegen waren epilepsiegevoelig ( ze konden een epileptische aanval krijgen) en ook moest je ingrijpen als er iets buiten die categorie gebeurd. Ook moest je goed opletten of het bij de waterglijbaan goed verliep.

Leuke anekdote: Ik stond met een collega te praten, ik weet niet meer of mijn collega of iemand het tegen ons zei, maar iemand had in het water gepoept dus het was alle hens aan dek, want er dreef een drol in het zwembad. Ik riep tegen me collega’s ’ daar drijft ie! Uiteindelijk hebben we hem uit het water geschept en heb ik hem door het toilet gespoeld.

De vaardigheden waar ik wel goed in was, die heb ik gebruikt. Zoals met verschillende mensen omgaan: Bij de pinguïns waren mensen in allerlei verschillende soorten en maten. Uit mijzelf iets doen: elke keer dat ik om 8:00 alles klaar zetten deed elke keer uit mezelf. Om hulp vragen. Ik heb mijn collega instructeur om hulp gevraagd als ik niet wist hoe een platte knoop moest. Enz.

De vaardigheden waar ik niet goed in was die ik heb gebruikt. Les geven, Ik gaf les aan kinderen die voor snorkelen 1 gingen. Ook heb een paar weken iemand les gegeven aan iemand die voor zwemvaardigheid 2 ging. Ik ben ietsje beter geworden met het lesgeven al is het nog steeds niet mijn best vaardigheid.

Heb ik nog wat van mijn stage geleerd?

Ik heb zeker een paar dingen van mijn stage geleerd. Het maakt niet uit of je lichamelijk of geestelijk gehandicapt bent. Of je nou autisme hebt, niet goed kan praten, een slechte motoriek hebt of iets anders je blijft een mens. Geloof me je kan gewoon een gesprek voeren met diegenen of met de ouders daarvan. Dat zag ik ook toen ze me een keer in het water hadden gegooid als grapje.

Voldeed te stage aan mijn verwachtingen:

Jazeker dat deed ie zeker! Om eerlijk te zijn heb ik heel erg genoten van mijn stage. Ik zag de stage niet als iets vervelends ik probeerde het nog iets leuks van te maken en dat is zeker gelukt. Het zijn leuke en gezellige mensen en het is leuk om te zien dat je andere mensen iets kunt leren. En dat ze blij waren met mijn verdiensten dat was te merken. Op de laatste dag van mijn stage heb ik op cake getrakteerd en toen ik weg ging kreeg ik een grote zak drop en een envelop met daarin 15 euro, toen voelde ik me pas echt gewaardeerd.

Zou je in de toekomst zelf meer vrijwilligerswerk willen doen?:

Ja dat zou ik graag willen doen. En om eerlijk te zijn ik ben nog steeds werkzaam bij de pinguïns omdat het zo leuk is en omdat ik mensen kan helpen. Dit is voor mij het beste gevoel dat ik kan hebben. De pinguïns is het echt waard om, om 7:00 uit bed te moeten komen.