In december 1974 werd, samen met de zwemclub van het Prinses Beatrixfonds, een open dag gehouden in het gloednieuwe Sportfondsenbad te Volendam. Deze zeer geslaagde middag zorgde voor het besluit om zwemvereniging ‘De Pinguins’ op te richten per 1 april 1975. Een zwemvereniging met als doel: ‘De bevordering van sport en andere activiteiten door mindervaliden in de ruimste zin van het woord’.

Met dit uitgangspunt werd het, naast het zwemmen, vanaf 1982 voor mindervaliden mogelijk om wekelijks paard te rijden in Spijkerboor en vanaf 1983 om kano te varen in Edam. Helaas biedt de vereniging het paardrijden vanaf 2004 niet meer aan vanwege te weinig animo en is kanovaren voor mensen met een beperking verder gegaan onder de vleugels van ‘Kanovereniging Edam’.

Daarnaast heeft de vereniging een sport-instuif in sporthal ‘Het Bolwerck’ in Edam georganiseerd waaruit een goalball-afdeling is ontstaan. Goalball is een sport waarbij de deelnemers met een afgeplakte skibril een balspel spelen. De sport wordt daardoor zowel door sporters mét en zónder visuele beperking beoefend. Goalballvereniging “De Dwarsliggers” die ontstaan is vanuit ‘De Pinguins’ is in 1989 zelfstandig verder gegaan maar heeft de terugloop in leden tijdens de Coronaperiode niet overleeft. De focus kwam hierna dus geheel te liggen op het zwemmen.

Op heden wordt er wekelijks op zaterdagochtend van half negen tot tien uur zwemles gegeven aan kinderen en volwassenen met een beperking. Gediplomeerde instructrices, bijgestaan door heel veel enthousiaste vrijwilligers maken het mogelijk dat zo’n 60 leden in een veilige omgeving het zwemmen onder de knie krijgen, hun zwemvaardigheden verbeteren of gewoon kunnen ontspannen in het recreatiebad. De oprichters, (ex) bestuursleden en onze onvolprezen vrijwilligers mogen terecht trots zijn op het feit dat dit al zoveel jaar zo succesvol is.