Zwem ABC

Haalt je kind het Zwem-ABC via ‘De Pinguins’, dan is het verzekerd van een diploma dat voldoet aan de meest recente kwaliteitscriteria en legt het de basis voor een leven lang zwemplezier en -veiligheid.

De Pinguins heeft namelijk de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en wordt jaarlijks getoetst door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Doordat de Pinguins voldoet aan de strenge eisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid mogen wij de diploma’s van het Zwem-ABC uitgeven en weet je zeker dat je
kiest voor kwaliteit.

Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

 • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
 • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s. Met het Nationale Zwemdiploma C voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Dit officiële diploma wordt bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitvoering van verschillende beroepen.
 • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
 • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen. Bij elk moment van
  diplomazwemmen is er daarnaast een examinator aanwezig.

Wat biedt welk diploma:

 • Zwemdiploma A
  Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.
 • Zwemdiploma B
  Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan,
  een golfslagbassin en een stroomversnelling. Zwemdiploma B is de tussenstap naar Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid.
 • Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
  Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Wil je meer weten over de Nationale Zwemdiploma’s? Check de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid en bekijk de video Zwemdiploma A,B en C – Dan zit je goed! Hierin komen alle belangrijke aspecten van zwemles en zwemveiligheid aan bod. Ook wordt uitgelegd wat de verschillen tussen de diploma’s A, B en C zijn, wat het verschil met vroeger is en vooral wat je ermee kunt.

543